Featured Projects

S.E.A.-Studio-Environmental-Architecture-David-Hertz-FAIA-747-Wing-House-Malibu-California-adaptive-reuse-sustainable-regenerative-restorative-green-design-airplane-upcycle-recycle-found-object-boeing-award-winning-residential-life-cycle-bony-ridge.jpg

Wing House

A triumph of regenerative design, the Wing House upcycles airplane components into poetic roof forms. The Boeing was bound for the garbage pile before S.E.A. intercepted and reimagined it as architecture. The wings and tail stabilizers were all pre-engineered as self-supporting structures, making them perfect lightweight long-span roof profiles. Other aspects of the airplane were also salvaged, which are planned to become other pavilions and sculptures around the site. The project represents S.E.A.’s commitment to maximizing the longevity of building and product life-cycles in novel ways.

S.E.A.-Studio-Environmental-Architecture-David-Hertz-FAIA-Abbot-Kinney-Hotel-Venice-Place-adaptive-reuse-sustainable-regenerative-restorative-design-pedestrian-walkable-urbanism-local-community-context-modern-destination-inspired-resort-mixed-use-LA-1.jpg

AK Hotel and Venice Place

A proposed adaptive reuse, mixed-use development contextually responds to the history of Abbot Kinney while accommodating the boulevard’s increasing importance as a local destination. The design respects the neighborhood fabric by retaining certain structures and weaving them together with new buildings. The permeable campus features many outdoor pedestrian shortcuts in and around the hotel, continuing Venice Beach’s urbanist legacy of “walk streets.”

S.E.A.-Studio-Environmental-Architecture-David-Hertz-FAIA-Californication-McKinley-House-Venice-Beach-California-sustainable-regenerative-restorative-green-design-passive-systems-natural-ventilation-radiant-solar-panels-green-roof-concrete-courtyard-2.jpg

McKinley House

This residence has grown overtime, becoming a laboratory for new ideas in green design. The building compound combines passive and high-tech systems for achieving sustainability. Natural light is abundant, and windows and doors are arranged to promote natural ventilation; an effect augmented by thermostatic controls. The roof is critical to the building’s performance, generating 90% of the home’s energy through solar panels. Other rooftop surfaces include edible gardens and collectors that absorb heat and distribute it through the building’s radiant heating.

S.E.A.-Studio-Environmental-Architecture-David-Hertz-FAIA-Sail-House-Cloud9-Bequia-Saint-Vincent-Grenadines-Caribbean-Island-sustainable-regenerative-restorative-green-design-hospitality-tropical-resort-hotel-biomimetic-tensile-structure-stormwater-2.jpg

Sail House Resort

Tensile roof structures project from prefabricated buildings to emerge from the tree canopy of this Caribbean Island. The architecture of this eco-resort evokes the sailing culture at the heart of the region while providing shade from the equatorial sun. As resources are scarce in the tropics, the boutique hotel complex is designed as a model of sustainable hospitality. The roof membrane directs rain and condensate to the masts, which funnel water into concrete foundations that dually function as cisterns. The buildings’ yearlong water needs are produced on site in this matter, proving that resilience can be both beautiful and tactical.

S.E.A.-Studio-Environmental-Architecture-David-Hertz-FAIA-Mullin-Automotive-Museum-Oxnard-California-adaptive-reuse-sustainable-regenerative-restorative-green-design-public-institution-green-roof-bugatti-racecar-remodel-passive-systems-natural-light-2.jpg

Mullin Automotive Museum

A conventional tilt-up concrete warehouse was converted into an evocative home for rare automobiles. The preexisting building has been punctuated with monitors that provide natural illumination and ventilation. Photovoltaic panels and a green roof provide this once static warehouse with dynamic environmental performance. Adaptive reuse is not just limited to the building itself: windshields were salvaged into a translucent entry canopy that speaks to the identity of the museum.

S.E.A.-Studio-Environmental-Architecture-David-Hertz-FAIA-Panel-House-Venice-Beach-California-sustainable-regenerative-restorative-green-design-prefabricated-aluminum-refrigeration-open-concept-ocean-view-residential-glass-steel-sunset-interior-detail.jpg

Panel House

Expressive gills flare out from a clear span frame to take in wonderful views from a beachfront site. Outer walls are constructed from prefabricated panels normally used in walk-in refrigeration buildings. Each one is a sandwich of 6 inch foam covered with thin aluminum sheets. This cladding reduced the labor hours and material waste during construction. The panels have high insulative performance, and their dull finish subtly reflects the changing colors of the sky.

_MG_5360.jpg

Airbnb Ecopod

This installation in the heart of Venice Beach is a microcosm of sustainable ideas. Part of AirBnB’s local hospitality project, the Ecopod incorporates environmentally sound features such as off-grid batteries and translucent photovoltaic canopies. The simple, steel structure is accented by wood louvered awnings and verdant green walls. The transitory pavilion, which ultimately travelled to San Francisco and New York, is a didactic shelter meant to teach the public about different strategies for achieving sustainability in the built environment.

cornerup.jpg

Tilt-Up Slab House

A narrow site, a noisy alley, and a tight budget demanded a unique architectural expression. Fourteen concrete slabs were poured and tilted up to compose an elegantly minimalist sound barrier along a vehicular right-of-way. Interlocking grooves create a stepped rhythm of construction joints and apertures along the longitudinal facade. This wall screens an internal courtyard from the street, a mindful enclave in the midst of the city.

D.Hertz 014.jpg

Olympic Office

The project combines two existing buildings into one contemporary creative office, saving 90% of the original structure through adaptive reuse. A new aluminum-clad roof monitor floats above the original bow truss ceiling. Sunlight reflects off the white roofing and bounces underneath the monitors eaves and diffuses into the workspace below. It also operates as a solar chimney with four thermostatically controlled actuator windows that regulate natural ventilation and passive cooling. This multivalent architectural element is part of a holistic systems thinking approach to building that ultimately earned the office LEED Platinum certification.